۷ اسفند ۱۳۹۹ – سلولهای انفرادی زندان شیبان شرایط بسیار نامناسبی دارند. در این سلولهای کوچک معمولا تعداد زیادی زندانی نگهداری میشود. پس از اعتراضات فروردین ۹۹ در این زندان «۵۰ زندانی در هر یک از این سلولها به مدت حدود سه ماه زندانی بودهاند.»
سلولهای انفرادی زندان شیبان در مجاورت بند یک این زندان قرار گرفتهاند. این سلولها از دو اتاق سه متر در چهار متر تشکیل شدهاند. پیش تر در این بخش زندان چهار سلول کوچک یک و نیم متر در دو متر وجود داشت. هر سلول فعلی از ترکیب دو سلول کوچک قبلی ایجاد شده است.
بنا بر تحقیقات اطلس زندانهای ایران به گفته یک منبع آگاه، این بخش بدترین شرایط را در بین بندهای این زندان دارد. تعداد زیاد زندانیان معمولاً زیاد است و سرویسهای بهداشتی وضعیت بسیار نامناسبی دارند. در هر سلول این بند، یک توالت قرار دارد. پیشتر این توالت هیچ حفاظی نداشت و زندانیان به ناچار در مقابل چشمان یکدیگر ناچار به استفاده از توالت بودند. اخیراً یک دیوار یک متری اطراف سنگ توالت احداث کردهاند اما همچنان وجود توالت در این اتاقهای کوچک سبب انتشار بوی بسیار بد و غیر قابل تحملی میشود.
به گفته این فرد آگاه، امکانات رفاهی بسیار ناچیزی در این سلولها وجود دارد. پیشتر هیچگونه امکانات گرمایشی و سرمایشی وجود نداشت. اما به تازگی در این سلولها کولر گذاشته شده و به زندانیان تلویزیون نیز داده شده است. ممکن است افزودن این امکانات جدید به نگهداری طولانی مدت چهار زندانی محکوم به اعدام در این بخش از زندان مربوط باشد. بویژه اینکه به تازگی دوربین مدار بسته نیز برای کنترل و مراقبت از زندانیان در این سلولها نصب شده است. جاسم حیدری، علی مطیری، علی مجدم، علی خسرجی و حسین سیلاوی از چند ماه پیش به یکی از اتاقهای این بخش زندان منتقل شدند. اوایل بهمن امسال این زندانیان دست به اعتصاب غذا زدند. پس از چند روز در تاریخ ۹ بهمن ۱۳۹۹ علی مطیری اعدام شد.
بیشتر بخوانید:
چه کسانی به انفرادی فرستاده میشوند؟
علاوه بر زندانیان محکوم به اعدام دیگر زندانیان نیز ممکن است به سلولهای انفرادی فرستاده شوند. برخی از این زندانیان بر اساس نظر مدیران زندان برای تنبیه به این سلولها فرستاده میشوند. رخدادهایی مانند درگیری زندانیان با یکدیگر و ارتکاب برخی از جرایم مانند مصرف یا نگهداری مواد مخدر ممکن است به حبس در سلول انفرادی منجر شود. از این بخش زندان، برای تنبیه زندانیان معترض به مدیریت زندان نیز استفاده میشود. زندانیانی که به دلیل بیتوجهی مسئولان به درخواستهای آنها مانند مرخصی، اعزام به بیمارستان، ارسال نامه، اعتراض نسبت به روند قضایی پرونده و مسائلی از این قبیل با مسئولان بحث و مشاجره میکنند، گاهی برای تنبیه به انفرادی فرستاده میشوند.
حبس ۵۰ زندانی در یک سلول
کارکرد دیگر این سلولها سرکوب زندانیان است. به دنبال شیوع بیماری کرونا در بسیاری از زندانهای کشور اعتراضاتی روی داد. از جمله در زندان شیبان و سپیدار اهواز زندانیان به دلیل ترس از بیماری کرونا و خودداری مسئولان از اعطاء مرخصی به آنها در تاریخهای ۱۱ و ۱۲ فروردین ۱۳۹۹ دست به اعتراض و شورش زدند. این شورشها توسط نیروهای انتظامی و امنیتی سرکوب شد. در جریان این سرکوب دستکم پنج زندانی کشته شدند. تعداد بیشتری نیز از طریق تیراندازی یا به وسیله باطون و شوک برقی مجروح شدند.
پس از سرکوب این اعتراضات در هر کدام از این سلولهای انفرادی حدود پنچاه زندانی به مدت حدود سه ماه نگهداری شدهاند. به گفته این منبع آگاه: « این زندانیان برای مدت سه ماه روی یکدیگر تلنبار شده بودند. آنها با وجود جراحت های ناشی از تیر اندازی، ضربات باطون یا شوکر برقی ناچار بودند که ساعتها سرپا و چسبیده به یکدیگر بایستند. آنها به نوبت به مدت بسیار کوتاهی میتوانستند بنشینند و استراحت کنند.»