علی‌رضا فرشی به چهار سال و دو ماه حبس تعزیری محکوم شد

۱۱ فروردین ۱۴۰۰ – علی‌رضا فرشی، فعال اتنیکی ترک به ۵۰ ماه حبس تعزیری محکوم شد. این حکم از سوی قاضی ایمان افشاری رییس شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب و به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» و  «تبلیغ علیه نظام» صادر شده است.

علی‌رضا فرشی فعال اتنیکی ترک در تماس تلفنی به خانواده اش اطلاع داده است که امروز ۱۱ فروردین ۱۴۰۰ پس از حضور در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب ، قاضی ایمان افشاری، رئیس شعبه، با ابلاغ حکمی او را به ۵۰ ماه حبس تعزیری محکوم کرده است.

آقای فرشی در فایل صوتی که توسط نزدیکان او منتشر شده، گفته که بر اساس این حکم به اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» به سه سال و شش ماه حبس تعزیری و به  اتهام «تبلیغ علیه نظام» به هشت ماه حبس تعزیری و بدلیل داشتن سابقه کیفری و لزوم تخصیص مجازات تکمیلی به دو سال محرومیت از عضویت در دستجات و احزاب و گروهها محکوم شده است او همچنین محکوم شده که دو ماه بمدت چهار ساعت در روز به کار در بخش بازیافت شهرداری شهر تهران کار کند.

علیرضا فرشی در دادگاه  به این حکم اعتراض کرده است. به گفته آقای فرشی این حکم در جلسه ای پنج دقیقه ای، بدون حضور وکیل مدافع و عدم امکان دسترسی به محتویات پرونده و دفاع موثر صادر شده است.

این فعال اتنیکی ترک  در این  فایل صوتی همچنین توضیح داده که وقف کتابهای ترکی به روستاهای دور افتاده آذربایجان یکی از مستندات صدور حکم تبلیغ علیه نظام علیه او است. به گفته آقای فرشی و انتشار تصاویر زندانیان ترک از جمله عباس لسانی دلیل صدور حکم «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی کشور» بوده است.

به گفته یک منبع آگاه به اطلس زندان‌های ایران ساعت ۱۰ صبح امروز آقای فرشی بدون ابلاغ قبلی با دستبند به شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب منتقل و محاکمه شده است. وکیل آقای فرشی به علت عدم اطلاع از زمان برگزاری در جلسه دادگاه حضور پیدا نکرده است.

آقای فرشی روز ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ نیز طی نامه‌ای سرگشاده اطلاع داده بود که جلسه محاکمه‌اش در شعبه سوم بازپرسی دادسرای مقدس تنها چند ساعت قبل از محاکمه به او اطلاع داده شده است.

این فعال اتنیکی ترک در پرونده جدید خود به «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» و «تبلیغ علیه نظام» متهم شده است. او هم اکنون در حال گذراندن دوران محکومیت ۲ ساله خود در ارتباط با مراسم بزرگداشت روز جهانی زبان مادری در اول اسفند ۱۳۹۲ در زندان تهران بزرگ ‌است.

بیشتر بخوانید:

 

برای مشاهده نمایه آقای فرشی روی تصویر کلیک کنید.

علیرضا فرشی کیست؟

آقای فرشی از جمله فعالات اتنیکی ترک است که تاکنون بارها بازداشت شده است. او فوق لیسانس مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف دارد و فرزند شهید جنگ ایران و عراق است. وی بارها سابقه بازداشت بعلت فعالیت های مدنی خود از جمله تاسیس کتابخانه به زبان ترکی آذربایجانی در روستاهای محروم آذربایجان و ایجاد کمپین های حمایتی برای تدریس به زبان مادری را دارد و به دلیل فعالیت های مستمر علاوه بر بازداشت، با فشار مامورین امنیتی از تدریس در دانشگاه نیز منع شده‌ است.

بازداشت و سیر پرونده

آقای فرشی در اسفند ۹۲ به همراه اکبر آزاد، بهنام شیخی و حمید منافی و چند نفر دیگر، در مراسم بزرگداشت روز جهانی زبان مادری در نسیم شهر تهران بازداشت و مدتی بعد با قرار وثیقه از زندان آزاد شد.

در سال ۱۳۹۵شعبه یک دادگاه انقلاب بهارستان چهار متهم این پرونده را برای اتهام «تشکیل گروه‌های مخالف نظام» به احکام سنگین محکوم کرد. بر اساس این حکم، علی رضا فرشی، اکبر آزاد، بهنام شیخی و حمید منافی (به ترتیب) به ۱۵ سال حبس تعزیری و دو سال تبعید به باغملک، ۱۰ سال حبس تعزیری و دو سال تبعید به دره‌شهر، ۱۰ سال حبس تعزیری و دو سال تبعید به مسجد سلیمان و ۱۰ سال حبس تعزیری و دو سال تبعید به ازنا محکوم شدند.

۳۰ دیماه ۱۳۹۸ گزارش شد شعبه ۵۴ دادگاه تجدید نظر تهران به ریاست قاضی بابایی با نقض رأی دادگاه بدوی، چهار متهم پرونده سال ۹۲ را به دو سال زندان و دو سال تبعید محکوم کرده است.

آقای فرشی بار دیگر در تاریخ ۱۸ دی ۱۳۹۸ در محل کار خود بازداشت شد. ماموران پس بازرسی و تفتیش محل کار آقای فرشی، وی را به بازداشتگاه منتقل کردند. این فعال اتنیکی ترک ۲۹ اسفند سال پیش  از بازداشتگاه ۲۰۹ به بند ۴ زندان اوین انتقال یافت و ۲۳ فروردین امسال به قید وثیقه از زندان  آزاد شد.

آقای فرشی به همراه بهنام شیخی، حمید منافی در تاریخ ۳۱ تیر ۱۳۹۹ برای اجرای حکم بازداشت شد. او بعداً در تماسی تلفنی به خانواده خود اطلاع داد: «هنگام بازداشت مورد ضرب و شتم قرار گرفتیم.» ماموران موقع دستگیری این افراد، از ارائه حکم جلب خودداری کرده بودند که مقاومت آن‌ها را در پی داشته است. این امر موجب اقدام به «ضرب و شتم» این دو فعال اتنیکی از سوی ماموران شده بود.

انتقال به زندان تهران بزرگ

آقای فرشی  ۱۸ شهریور ۱۳۹۹ از بند ۸ زندان اوین به قرنطینه تیپ پنج زندان فشافویه منتقل شد و دوم مهر از قرنطینه تیپ ۵ به اتاق ۱۲ سالن ۲ اندرزگاه ۲ این تیپ فرستاده شد.

زندان تهران بزرگ، شرایط رفاهی نامناسبی دارد. اصل تفکیک جرایم در این زندان رعایت نشده و فاقد استانداردهای لازم برای نگهداری زندانیان است.یک منبع آگاه درمورد دلیل انتقال آقای فرشی از زندان اوین به فشافویه به پژوهشگر اطلس زندانهای ایران گفته بود:« خانواده علیرضا فرشی به واحد اجرای احکام دادسرای دادگاه انقلاب شهرستان بهارستان (تهران) مراجعه کرده و علت انتقال او را جویا شده‌اند. مسئولین واحد اعلام کرده‌اند که از مراتب انتقال وی بی خبرند و این امر بایستی با اذن و دستور دادستان صورت می پذیرفت. لیکن اقدام مذکور کاملأ غیرقانونی و از سوی اداره اطلاعات شهرستان تهران به وقوع پیوسته است.»

وضعیت رفاهی زندان فشافویه بسیار نامناسب است و زندانیان با مشکلات بسیار زیادی مانند تعداد زیاد زندانیان، کیفیت نامناسب بهداشت و غذا روبرو هستند. وضیت رفاهی این زندان به مراتب از زندان اوین بدتر است. ضمن اینکه خانواده زندانیان نیز برای ملاقات و پیگیری وضعیت آنها باید حدود ۴۰ کیلومتر طی کنند.