۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ – در حال حاضر حدود ۷۰ نفر از نیروهای امدادی غیردولتی در خوزستان در زندان هستند.
بر پایه گزارشی که به اطلس زندانهای ایران رسیده، همه آنها غیر از اعضای موسسه میثاق فجر انتصار اهواز و کسانی که در اردیبهشت دستگیر شدهاند، به مرور به بند قرنطینه زندان شیبان اهواز منتقل شدهاند. ارتباط آنها با بیرون زندان تقریبا به طور کامل قطع است و شرایط بسیار نامناسب بندهای قرنطینه زندانهای ایران وضع بازداشت آنها را سختتر کرده است.
موسسه میثاق فجر انتصار اهواز
دستگاه امنیتی حکومت ایران، اعضای موسسه میثاق فجر انتصار اهواز را در ۲۸ فروردین سال جاری، در گرماگرم امدادرسانیهای مربوط به سیل بازداشت کرد. موسسه میثاق فجر انتصار اهواز طبق تحقیقات اطلس به طور رسمی فعالیت میکرده (شماره ثبت: ۱۶۴۹) و اهداف خود را آشنا کردن مردم با حقوق شهروندی، ایجاد روحیه قانونگرایی، امیدوار کردن افراد به دست یافتن ایشان به حقوق شهروندی خود و آموزش برای مقاومت در برابر نقض حقوق و تلاش برای احقاق حقوق اعلام کرده بوده است. کانال تلگرام این موسسه که پیشتر در این آدرس فعال بوده، در روزهای اخیر بسته شده، اما هنوز وبلاگ فارسی موسسه در اینجا و وبلاگ عربی در اینجا در دسترس هستند. یک منبع مطلع به اطلس گفته است که مدیر این موسسه، حکیم غابشی، به دلیل شکایت از سپاه پاسداران، مورد تهدید قرار گرفته است. اسامی وابستگان این موسسه که در زندان هستند به این شرح است:
حسن طرفی، عارف سواری، حسن ساعدی، شهاب صیاحی (بلاوی)
فعالین فضای مجازی
پلیس فتوا ۲۴ تن از کاربران فضای مجازی را به اتهام «پخش اخبار نادرست و شایعات مربوط به سیل» بازداشت کرده است.
اعتراضات مربوط به مدیریت بحران
مدیریت بحران پس از سیل خوزستان به اعتراضاتی در گوشه و کنار شهرهای استان دامن زد. این اعتراضات در قالبهای مختلف مانند تجمع، اطلاعرسانی و اظهارات انتقادی در فضای مجازی به وقوع میپیوستند. از میان بازداشتشدگان این اعتراضات، اطلس تاکنون به اسامی زیر دست یافته است.
اهواز:
جعفر حیدری، یوسف حیدری، مهدی حیدری، مهدی (عدنان) حیدری، علی حیدری، حمزه حیدری، مهدی سواری، عدنان موسوی، علی طرفی، عبدالله سواری، عباس سواری
حمیدیه:
احمد حلفی، رضا حلفی (هر دو نفر که از امدادگران مردمی بودند، پس از دو روز آزاد شدند)
گوریه شعیبیه شوشتر:
احمد کعبی، یعقوب کعبی
باوی:
هاشم موسوی، سجاد خضیری (آقای خضیری برای سرودن شعر و طرح انتقاداتی در رابطه با آنچه برخی آن را «سیل مصنوعی» مینامند، دستگیر شد)
امدادرسانان سیلبند ملاشیه
همچنین بیش از ۲۰ تن از امدادرسانانی که در اواخر فروردین ۹۸، در مستحکمسازی سیلبند ملاشیه نقش داشتند، در حالی که در خانهای که به عنوان مرکز امدادرسانی استفاده میشد، مشغول استراحت بودند، به طور دستهجمعی بازداشت شدند. اطلس به این اسامی دست یافته است:
ابراهیم بدوی، امین سیلاوی، علی موسوی، حسن بیت اسحاق، رسول فروطی، علی ناصری، عماد حیدری، حسین حمودی، مهدی شریفی، قاسم تمیمی، عارف صرخی، فواد بدوی، کاظم مروانی، محسن زویدات، حبیب کروشات، مسعود حریزاوی، ناجی سواری، حیدر سیلاوی، رضا حزباوی، سجاد دیلمی، مهدی مروانی، حاتم دحیمی (سابقه دستگیری برای فعالیت سیاسی دارد)، ابراهیم دحیمی (سابقه دستگیری برای فعالیت سیاسی دارد)، احمد بدوی (او شاعر است و گفته میشود وضعیت جسمانی او در زندان بسیار نامناسب است)
ادامه دستگیریها در اردیبهشت
همانطور که فعالیت امدادگران متوقف نشد، تلاشهای دستگاه امنیتی نیز برای دستگیری ایشان به پایان نرسیده است. بر پایه یکی از گزارشهایی که به اطلس زندانهای ایران رسیده است، بازداشتها در اردیبهشتماه نیز ادامه داشته است. در نهم اردیبهشت چهار تن از نیروهای کمیتههای امدادرسانی مردمی به نامهای ناجی سواری، ماهر دسومی، علی عبیداوی و عبدالله فریسات در اهواز بازداشت شدند. سه نفر اول معلم بودند و در محل کار خود، در حین تدریس دستگیر شدند.
همچنین در روزهای پایانی سال گذشته، حسن صبحیپور، از اعضای موسسه فرهنگی هنری نصر الفنون نیز در ارتباط با نشر ترانه وحدت بازداشت شده بود. بر پایه گزارشی که به اطلس رسیده، او در بند ۵ زندان شیبان اهواز محبوس است. ویدیوی ترانه وحدت (نشید الوحده) را در اینجا میتوانید ببینید و به کانال تلگرام نصر الفنون از اینجا دسترسی خواهید داشت.
منابع آگاه به اطلس گفتهاند که علاوه بر حدود ۷۰ نفری که در رابطه با سیل و اعتراضات پس از آن بازداشت شدهاند و در قرنطینه نگهداری میشوند، در حال حاضر در بند ۸ زندان شیبان اهواز که جمعیت غالب آن را زندانیان اهل سنت تشکیل میدهند، حدود ۲۵۰ نفر زندانی هستند و در بند ۵ نیز حدود ۱۳۰ تن با اتهامات امنیتی سیاسی محبوس هستند.