۸ اسفند ۹۸ – غلامرضا ضیائی، رئیس زندان اوین از نرگس محمدی به اتهام اخلال در نظم زندان به دادگاه شکایت کردهاست. همچنین در پروندهای دیگر خانم محمدی به فعالیت تبلیغی علیه نظام متهم شدهاست.
به گزارش اطلس زندانهای ایران، روز شنبه ۳ اسفندماه، بازپرس شعبه ۲ دادسرای زنجان با حضور در زندان زندان زنجان ۶ اتهام جدید در دو پرونده جداگانه را به این فعال سرشناس حقوق بشر تفهیم کرد. او به نرگس محمدی گفته است که این ۲ پرونده در دادسرای ۳۳ تهران علیه او تشکیل شده است.
پرونده نخست با شکایت غلامرضا ضیائی، رئیس زندان اوین تشکیل شدهاست. او خانم محمدی را به «اخلال در نظم زندان و برهم زدن آسایش عمومی بند زنان از طریق برگزاری مجالس و نشستها و خواندن سرود با صدای بلند» و همچنین توهین به ماموران دولت از جمله ضیائی و افترای شکنجه و ضربوشتم متهم کردهاست. این اتهام در حالی مطرح میشود که پیشتر خانم محمدی در نامه مفصلی «ضرب و شتم» و تبعید خود به زندان زنجان از سوی آقای ضیائی را شرح دادهاست.
در پرونده دوم، خانم محمدی به «فعالیت تبلیغی علیه نظام جمهوری اسلامی و اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی» متهم شده است. انتشار بیانیههای سیاسی، تشکیل کلاسهای آموزشی و تحصن اعتراضی در بند زنان زندان اوین از جمله استنادهای دادستانی برای اتهامات این پرونده بوده است.
نرگس محمدی کیست؟
خانم محمدی نایب رئیس کانون مدافعان حقوق بشر و از مشهورترین فعالین حقوق بشر ایرانی است. نرگس محمدی به خاطر فعالیتهای خود، از جمله در راستای مبارزه با اعدام و دفاع از حقوق زندانیان سیاسی و عقیدتی بارها دستگیر و به مجازاتهای سنگین محکوم شده است. همسر او تقی رحمانی نیز سالها در ایران زندانی بوده است. او برای دو پرونده جمعا به ۱۶ سال زندان محکوم شده است. این محکومیت با اعمال ماده ۱۳۴ به ۱۰ سال کاهش یافتهاست. نرگس محمدی اخیراً به زندان زنجان تبعید شده است از بیماری نادر عصبی رنج میبرد که اضطراب به وخامت وضعیت آن منجر میشود. یک منبع آگاه در این مورد به اطلس زندانهای ایران گفت که خانم محمدی پیشتر در سال ۱۳۹۱ نیز به زندان زنجان تبعید شده بود، اما پس از یکماه وضعیت جسمی او به قدری وخیم شد که بیم مرگ او در زندان میرفت و نهایتاً پس از انتقال به بیمارستان و گزارش پزشکی قانونی در مورد عدم تحمل کیفر، از زندان آزاد شد.
خانم محمدی به بیماری فلج عضلانی مبتلا است. این سابقه بیماری و فشارهای زیاد عصبی ناشی از ضرب و شتم و تبعید یه زندان زنجان باعث نگرانی خانواده محمدی نسبت به سلامت او شدهاست و آنها مصر به بازگردان او به زندان اوین و یا اجرای قانون عفو مشروط و آزادی او هستند.
تبعید به زندان زنجان
اول دیماه ۹۸ نرگس محمدی، آتنا دائمی، صبا کردافشاری، یاسمن آریانی و منیره عربشاهی، پنج تن از زندانیان سیاسی محبوس در زندان اوین، با صدور بیانیهای، با معترضانی که در تظاهرات سراسری ۹۸ بازداشت شدهاند اعلام همبستگی کرده و اعلام کردند که تا چهلم کشتهشدگان آبان ۹۸، مقابل دفتر بند نسوان زندان اوین در اعتراض به سرکوب شدید معترضان این ایام، دست به تحصن خواهند زد.
به دنبال این تحصن در تاریخ ۳ دیماه رئیس زندان اوین، غلامرضا ضیایی، نرگس محمدی را به اجبار و همراه با ضرب و شتم به زندان زنجان تبعید کرد.
خانم محمدی در نامهای نحوه برخورد ضیایی و دیگر مأموران را چنین توصیف کردهاست: «… دو قدمی در خروجی ساختمان ریاست ناگهان با صحنه های وحشتناکی مواجه شدم، آقای ضیایی و چند مرد دیگری که آماده بودند مانع خروج من از در شدند، آقای ضیایی با تمام قدرتش بازوهایم را گرفت و آنچنان به کنج راهرو کشاند که شوکه شده بودم، هر بار به سمت در می رفتم با هجوم وی و مردهای همراهش به این طرف و آنطرف پرتاب می شدم، خودم را به در خروجی رساندم و دوباره به من حمله ور شدند. در حالی که بازوهایم را گرفته بود و به عقب می کشید دستم را به در کوبیدم که شیشه های در خرد شد و دستانم را برید و خون از آنها جاری شد. آقای ضیایی دستم را گرفته بود و به سمت بالای پله ها می کشید تا به اتاق خودش ببرد و من مقاومت می کردم که دیگر به اتاق نروم و از ساختمان خارج شده و به بند برگردم. آن چنان دستانم را با قدرت به سمت بالا می کشید که کتفم صدای بلندی داد و من خواهش می کردم که دستانم دارند می شکنند و از جا کنده می شوند و دستانم را که خون ریزی می کرد ول کنند.»