اعتراضات آبان – دادگاه تجدیدنظر حکم حبس حسین ریحانی را به سه سال کاهش داد

۱۳ آبان ۹۹- حسین ریحانی، از معترضان آبان ۹۸، در دادگاه تجدیدنظر به سه سال زندان محکوم شده است. آقای ریحانی پیشتر در دادگاه کیفری اسلام‌شهر  به ۱۱ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده بود. 

به گزارش اطلس زندان‌‌های ایران، شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری اسلام‌شهر آقای ریحانی را به اتهام «اخلال در نظم و آسایش عمومی» و «تحریق اموال مورد استفاده عموم» به یازده سال حبس تعزیری محکوم کرده بود. او در پرونده‌ای دیگر از اتهام «اقدام علیه امنیت ملی از طریق اجتماع و تبانی» تبرئه شده بود. این زندانی سیاسی در دادگاه بدوی از دسترسی به وکیل مدافع محروم بود.

دادگاه تجدیدنظر

در مرحله تجدید نظر  آقای علی مجتهدزاده، از وکلای شناخته شده دادگستری، وکالت آقای ریحانی را برعهده گرفت. پرونده این زندانی سیاسی با اعتراض وکیل مدافع به شعبه ۵۴ دادگاه تجدیدنظر ارسال شد. این دادگاه به ریاست قاضی بابایی و با مستشاری قاضی زنجانی، اتهام «اخلال در نظم و آسایش عمومی» را در مورد آقای ریحانی وارد ندانسته است. دادگاه اتهام «تحریق اموال مورد استفاده عموم»، را در مورد آقای ریحانی وارد دانسته و بر اساس تبصره ذیل ماده ۲ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب سال ۱۳۹۹، میزان محکومیت این زندانی سیاسی را به سه سال تقلیل داده است.

بازداشت

آقای ریحانی ۱۳ آذر ۹۸ در منزل خود از سوی قرارگاه ثارالله بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او  ۱۸ روز در سلول انفرادی نگه داشته شد و پس از یکماه او به زندان بزرگ تهران منتقل شد. آقای ریحانی از آن زمان تاکنون در این زندان محبوس است.

بیشتر بخوانید:

برای مشاهده نمایه آقای ریحانی روی تصویر کلیک کنید

اتهام محاربه

آقای ریحانی ابتدا در دادسرا به محاربه نیز متهم شده بود که این اتهام در جلسه دادگاه او مطرح نشده است. او پیشتر در نامه‌ای از زندان به این اتهام اعتراض کرده بود. او در این نامه‌ که به اطلس زندانهای ایران ارسال کرده بود، جزئیات بازداشت و محاکمه خود را توضیح داده بود. در بخشی از این نامه آمده است: «شاید خنده دار باشد که جرم من فقط یک اس ام اس است که آن را هم برای دوستم فرستادم، وقتی حضور مردم را در خیابانها دیدم هیجان زده شدم و گفتم مردم در خیابانها جمع شده اند و بانک را آتش زدند و بعد از هیجده روز توسط اطلاعات سپاه به طور وحشیانه ای دستگیر شدم. آنها به طور وحشیانه ای به خانه ما حمله کردند و مرا به زندان اوین منتقل کردند.»

متن کامل نامه آقای ریحانی به این شرح است:

«سلام به کسانی که صدای مرا می شنوند. من حسین ریحانی فرزند یدالله متولد یکم مرداد ۱۳۶۶ متاهل، و نان آور خانواده. شاید خنده دار باشد که جرم من فقط یک اس ام اس است که آن را هم برای دوستم فرستادم، وقتی حضور مردم را در خیابانها دیدم هیجان زده شدم و گفتم که مردم در خیابانها جمع شده اند و بانک را آتش زدند. بعد از هیجده روز توسط اطلاعات سپاه به طور وحشیانه ای دستگیر شدم. آنها به طور وحشیانه ای به خانه ما حمله کردند و مرا به زندان اوین منتقل کردند. یعنی در تاریخ سیزدهم آذر ماه ۹۸.ابتدا بسیار وحشت زده بودم و نمیدانستم چرا دستگیرم کرده اند و عاقبت چه خواهد شد؟ من در زندان اوین بارها و بارها شکنجه روحی، روانی شدم. پنج روز در اتاق سفید بودم. سیزده روز در انفرادی و خلاصه بعد از مدت یک ماه مرا به زندان تهران بزرگ آوردند. خودم هم نمیدانم چرا و چگونه به خاطر یک اس ام اس حکم محاربه به من دادند و محکوم به اعدام شدم؟ تا به امروز فقط به خاطر اینکه مادرم حکمم را نفهمد ساکت مانده ام و صدای خود را در نیاوردم، چند روز پیش هم نامه طلاق همسرم به دستم رسید و دیگر هیچ چیز برایم مهم نیست و هیچ چیز دیگری برای ازدست دادن ندارم. از هشت ماه بلاتکلیفی و سایه شوم اعدام خسته شده ام و طاقت حبس کشیدن آن هم در اینجا که می بینم مال مردم خورها را آزاد می کنند را ندارم. فقط به خاطر یک اس ام اس…
بنده تا الان نه وکیلی اجازه داده اند که داشته باشم نه از وضعیت پرونده ام باخبرم، فقط تنها چیزی که می دانم این است که پرونده ام در دیوان عالی کشور است و می دانم که بی گناه هستم و هیچ جرم و خطایی مرتکب نشده ام. از شماست که با قلمتان صدای افرادی باشید که برای عدالت جنگیده اند.»

اعتراضات آبان ۹۸

پس از افزایش ناگهانی نرخ بنزین، میلیون‌ها معترض در ده‌ها شهر ایران دست به تظاهرات زدند. هر چند در ساعات اولیه سمت و سوی اعتراضات افزایش نرخ بنزین را هدف قرار گرفته بود، اما کمی بعد اعتراضات به سمت مخالفت با حکومت پیش رفت. از لحظات اولیه حضور مردم در خیابان‌ها، در بسیاری نقاط شلیک به سوی معترضین آغاز شد و نیروهای امنیتی صدها تن را کشتند یا زخمی کردند. بسیاری اعتراضات سراسری آبان ۹۸ را عظیم‌ترین خیزش علیه حکومت تا آن زمان و واکنش جمهوری اسلامی را وسیع‌ترین سرکوب معترضین غیرحزبی می‌دانند. یکی از مهمترین پرونده‌های این اعتراضات مربوط به امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی است. این افراد در دادگاه بدوی به اعدام محکوم شدند. این حکم به تأیید دیوان عالی کشور رسید. به دنبال اعلام این خبر، هشتگ #اعدام_نکنید در توییتر به راه افتاد و در چند ساعت ترند اول جهان شد. به جز فعالان سیاسی و مخالفان حکومت بسیاری از شهروندان غیرسیاسی و چهره‌‌های شناخته شده هنری و ورزشی در توییتر و اینستاگرام با استفاده از این هشتگ اعتراض و مخالفت خود را با اعدام‌ها در ایران ابراز کردند. ترند جهانی این هشتگ با همراهی شهروندان دیگر کشورها هم همراه شد و تعداد آن از ده میلیون گذشت. با گسترده شدن اعتراض به این حکم اجرای آن برای اعاده دادرسی متوقف شد.